• Mässgeneralen Ann Andersson är tillbaka igen med Häst-Jakt-Lantliv. Foto: Tommy Pettersson
  • Hundägare kan få sina hundar testade. Foto: Tommy Pettersson

Östgötamässan på Vretagymnasiet igen

Tillbaka igen på Vretagymnasiets marker

Snart är det dags för den populära Östgötamässan Häst-Jakt-Lantliv igen Den 16 september startar Lifestylemässan med devisen - En mässa med extra allt för allt och alla.

Evenemanget är placerat på Vretagymnasiets mark, precis som det var under 2015. Mässan gjorde ett års uppehåll men är nu tillbaka igen på den regionala mötesplatsen för de gröna näringarna, Vreta Kluster.

Häst och hund fokus

Förutom ett brett utbud av utställare, erbjuder mässan pröva-på-aktiviteter för hela familjen, spännande shower samt givande föreläsningar inom häst, jakt och lantliv. I år ska även hunden få ta stor plats på mässan.

– Vi erbjuder alla hundägare med alla olika raser att komma och få sin hund testad. Fler och fler tränar med sin hund och vi märker även att allt fler vill ta med sin hund på jakt. Det här är ett ypperligt tillfälle att få en indikation på vilka egenskaper hunden har. Vid 2015 års mässa var intresset jättestort så anmäl i god tid, tipsar mässgeneralen Ann Andersson.

Alla besökare kan, oavsett vilken hundras man har, få sin hund testad på björn, vildsvin och älg. På mässan ges hundar chans att möta radiostyrda uppstoppade djur i verklig storlek. Hur kommer hundarna att reagera, det blir hundägarna varse.

Uppstoppad rullande älg

Sten-Åke Rönnqvist från hundtest.com kommer till mässan med sitt rullande team bestående av uppstoppad älg, vildsvin och björn med doft från djurslaget. Under dagen har alla, oavsett hundras, möjlighet att få sin hund testad och få reda på mycket av hundens egenskaper och få svar på:

– Det är alltid svårt att säga hur en en hund kommer att reagera när de möter älg, vildsvin eller björn. Med permodjur ges en bra indikation på vad hundägaren har att vänta sig av sin hund berättar Sten-Åke Rönnqvist och fortsätter

– Jägaren vill veta om hunden ger ståndskall eller ställer viltet och ägaren till familjehunden vill kanske veta hur hunden reagerar om den möter t ex en älg i svampskogen.

Sten-Åke Rönnqvist. är en av Sveriges främsta inom hundtester och den enda som kan erbjuda test av alla tre av skogens "konungar". Sten-Åke har lång och gedigen kunskap och lever efter devisen "hjälpa och aldrig stjälpa". Han är så klart själv jägare men ägnar allt mer tid åt sitt rullande team.